top of page

9:00 - 9:20

Érkezés, regisztráció, kávé, tea és frissítők

9:20-9:30

Köszöntők

Kollmann Szilvia, a műtárgy-com alapító-ügyvezetője

Horváth István, a K&H Private banking igazgatója

9:30-10:15

Műtárgypiac a XXI. század első évtizedeiben-Trendek, számok, szereplők

Milyen műtárgyat vásároljak, hol, mikor és mennyiért – erre a kérdésre végső soron minden gyűjtőnek és műtárgyakba befektetni kívánónak magának kell megtalálnia a választ. Döntése akkor lehet sikeres, ha azt sokoldalú tájékozódás, a műtárgypiac trendjeinek és szereplőinek alapos feltérképezése előzi meg. Lépéselőnyben lehetnek azok, akiknek kitekintése a hazai mellett a nemzetközi piacra is kiterjed, hiszen a globalizáció általános trendje itt is érvényesül. Az előadás ehhez a tájékozódáshoz igyekszik segítséget nyújtani, egyrészt egy pillanatnyi helyzetképet felvázolva, másfelől megmutatva, milyen források segíthetnek e helyzetkép folyamatos aktualizálásban, s mire célszerű ügyelni az információk feldolgozása során.
 

Előadó: Emőd Péter, művészeti újságíró, műtárgypiaci szakértő

10:15-11:00

Műélvezet, birtoklás és patronálás – gyűjtői generációk és befektetők a kortárs műtárgypiacon egy galéria szemszögéből

A galerista a művészeti piac egyik elsőszámú befektetője, energiát, időt és pénzt invesztál művészkarrierek felépítésébe. Víziókért száll síkra, az úttörő szellem és a kockázatvállalás jellemzi. Közös nevezőre hozza a művészet és a piac szabályait. Mediális kapocs a műtárgyak és a gyűjtők között. De ki a gyűjtő és mitől válik azzá? Elválasztható-e vásárló, gyűjtő és befektető? Lehetséges-e kortárs műalkotást kizárólag befektetésként vásárolni? Mi jellemzi a hazai árképzést és milyen tényezők befolyásolhatják egy műtárgy hosszú távú értékét?


Előadó: Kovács Krisztina, művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője

11:00-11:30

Kávészünet, Networking

11:30-12:15

A műtárgy neve: Fotográfia - Hogyan nézzük, értékeljük, gyűjtsük a fényképet?

Mi a különbség a fénykép és a művészi fotográfia között? Hogyan azonosítsunk egy fényképet az esetleges felvételt készítővel? Kapcsolódik-e egy művészfotó a képzőművészeti  gyűjtemény darabjaihoz?  Jutányosabb áron juthatunk fotóhoz, mint más műtárgyakhoz?  Ha igen, akkor miért van néhány fotónak igen magas ára és ez mitől függ? Fotó befektetési céllal?  Milyen anyagból lehet egy fénykép? Igényel-e a fotográfia különleges tárolást, másfajta kezelést? Más lehet az értéke egy fényképnek a másodlagos piacon, ha ismerjük az eredeti tulajdonosát? Milyen csoportjai vannak a művészfotónak? Hogyan kezdjük el a fotógyűjtést?

Előadó: Nemes Judit, festőművész ( Judith Nem's), a Szöllösi-Nagy - Nemes képzőművészeti és fotógyűjtemény tulajdonosa

12:15 – 12:45

Hazai műtárgyvásárlási szokások

A hazai online és offline műtárgyvásárlási szokásokat, döntési preferenciákat vizsgáló kutatás eredményeinek bemutatása és elemzése.

Előadó: Kollmann Szilvia, közgazdász, művészettörténész, a műtárgy.com alapítója és ügyvezetője

12:45-12:50

Sorsolás

A Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA) felajánlásából kisorsoljuk a résztvevők között a Kortárs műgyűjtés c. vadonatúj kézikönyv két tiszteletpéldányát, és a CCA 2019. tavaszi kortárs műgyűjtő kurzusára szóló egyszemélyes vouchert.

12:50 – 13:40

Ebédszünet, Networking

Háromfogásos menü elfogyasztása, Typotex kiadó standjánál Martos Gábor exkluzív könyvdedikációja és beszélgetés az "Ilyet én is tudok" c. könyvről 

13:40 – 14:30

How to buy contemporary art? - kortárs kerekasztal beszélgetés

Hogyan kezdje, majd hogyan lépjen magasabb szintre, aki kvalitásos kortárs műtárgyat akar venni? Milyen módon lehet jól értesültté, a belső kör részévé válni, feltűnni a művészeti világ radarján? Mindez nem pusztán pénz kérdése, a hitelességet kell megteremteni ahhoz, hogy az információkhoz hozzájuss. A beszélgetés résztvevői a műgyűjtő, a galerista, az intézmények és a művészeti vásár nézőpontjából reflektálnak a kérdésre.

Moderátor:
Spengler Katalin, műgyűjtő, a párizsi Centre Pompidou Kelet-európai, valamint Fotó Akvizíciós Bizottságának alapító tagja

Résztvevők: 
Molnár Annamária, közgazdász, kurátor, a Molnár Ani Galéria alapítója és igazgatója
Ledényi Attila, Art Market Budapest, alapító-igazgató
Petrányi Zsolt, művészettörténész, kurátor, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főosztályvezetője
Dr. Gönczy Sándor – Electrolux Europe, MEA Vice President

14:30 - 15:15

Új kihívások a gyűjteménykezelés területén - Műtárgyvédelem, nyilvántartás és kölcsönzés folyamatai a kortárs művészeti gyűjteményekben

Az előadás célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészeti gyűjtemények megőrzési stratégiáját: megismerjük a nyilvántartás, a restaurálás, az állapotfelmérés, a szakszerű raktározása és csomagolás lépéseit. Műtárgyvédelem alatt a műalkotások környezetének ellenőrzését értjük, lehetővé téve, hogy változatlan állapotban őrződjenek meg. A konzerválás olyan tevékenység, mely a műtárgyat megvédi a károsodástól, vagy a lehetőségek szerint késlelteti annak bekövetkezését. A műtárgyak kölcsönzése hozzáférést biztosít a kutatáshoz és a gyűjtemény népszerűsítéséhez, ehhez azonban létre kell hozni egy szakszerű nyilvántartást és meg kell teremteni a gyűjtemény hosszú távú megőrzésének feltételeit. 
 

Előadó: Kónya Béla, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, osztályvezető, Műtárgyvédelmi és Restaurátor Osztály

15:15-15:30

Kávészünet, távozás

15:15-16:15

VIP Tárlatvezetés

A Ludwig Múzeum aktuális kiállításán (Nyelvrokonok – Észt-Magyar Kortárs Művészeti Kiállítás)

16:15-17:15

Borkostoló és az ART ADVISORY BUDAPEST - Független művészeti tanácsadás bemutatkozása

Please reload

A műsorváltozás jogát fenntartjuk. 

bottom of page