top of page

PROGRAM 
2022

8:40-9:00

Érkezés, regisztráció, kávé, tea és frissítők

9:05-9:20

Köszöntők

Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapító-ügyvezetője
Pleschinger Gyula, az MKB Private Banking igazgatója

9:25-9:55

A 2022-es Deloitte Art & Finance műtárgypiaci elemzés legfrissebb számai

Az egyedülálló, kétévente megjelenő kiadványnak a célja az, hogy betekintést nyújtson a kulcsfontosságú műtárgypiaci és vagyonkezelési trendekbe. Az Art and Finance egy növekvő és innovatív üzletág, amely kiemelt figyelmet érdemel, legyen szó bármilyen gyűjtői motivációról vagy műgyűjtői tevékenységről. A kiadvány bepillantást nyújt abba is, hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz a művészeti vállalkozások és a gazdasági szereplők, valamint, hogy a technológia és a fenntarthatóság mekkora szerepet játszik a műtárgykereskedelem és a pénzpiacok alakulásában.

Előadó: Adriano Picinati di Torcello, igazgató, a Deloitte Global Art & Finance koordinátora

Az előadás angol nyelvű, magyar szinkrontolmácsolás elérhető.

10:00-10:40

A hazai műtárgyvásárlási szokásokat feltáró kutatás eredményeinek ismertetése

A műtárgy.com kutatást indított a hazai műtárgyvásárlási szokásokról, döntési preferenciákról, amelynek kiértékelésében és megjelenítésében a Deloitte Magyarország is részt vett. A kérdések megválaszolásával a kitöltők átfogó képet nyújtottak arról, hogy milyen típusú műtárgyat tulajdonolnak, melyik korszakból, milyen gyakran látogatják az elsődleges és másodlagos piac helyszíneit, hol vásárolnak, mely platformokon követik a műkincspiac aktualitásait, illetve melyek azok a tényezők, amelyeket szem előtt tartanak egy-egy műalkotás megvásárlásakor. A prezentáció során arra is fény derül, hogy valóban többségében férfiak vásárolnak-e műtárgyat és mennyi idő alatt hozzák meg a döntést a tranzakció során.

Előadó: Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapító-ügyvezetője

10:45-11:10

Kávészünet, Networking

11:15-12:05

Műtárgyvásárlás a gyakorlatban – árazási kérdések, piaci összefüggések a galériás- és aukcióspiacon, egy gyűjtő, egy galériás, egy aukciósház és egy múzeum szemszögéből

A mai kortársakból lesznek a jövő klasszikusai, és aki most jól vásárol, meglátja a feltörekvő művészekben az időt álló értéket, az hasznot realizál majd. De vajon hogyan zajlik ez a folyamat? Ennek átlátásában segít nekünk négy tapasztalt szakember, akik a műtárgypiacra különböző nézőpontokból látnak rá.

Az elsődleges és másodlagos piac összefüggéseiről beszélgetünk, gyakorlati kérdésekre fókuszálunk a tájékozódástól a döntésig tartó folyamatok áttekintésével.

Olyan kérdéseket is érintünk, hogy mi a galéria és mi az aukciósház szerepe, hogyan vesznek részt a múzeumok a műtárgypiacon, létezik-e árgarancia és van-e a befektetési célú műtárgyvásárlásoknak futamideje.

Beszélgetés résztvevői:

Deák Erika, a Deák Erika Galéria tulajdonosa

Dr. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója

Hatvani Márk bélyegszakértő, műgyűjtő
Kelen Anna művészettörténész, Virág Judit Galéria

 

Moderátor:
Jankó Judit művészeti újságíró, műtárgypiaci szakértő

12:10-12:35

A Zsolnay, mint alternatív műtárgybefektetés – Rekordárak, izgalmas fejezetek a Zsolnay sikertörténetéből itthon és a nemzetközi műtárgypiacon

A Zsolnay kerámiák népszerűsége töretlen és értékálló tulajdonságuk miatt kiváló befektetésnek is számítanak. Az elmúlt időszak sikertörténetei és rekordárai is ezt igazolják. A múlt tele van számos izgalmas fejezettel. Mind a mai napig a legkedveltebb kerámiák között vannak a századforduló környékén készült, játékos vonalvezetésű, finom mintázatú és színjátszó felületű szecessziós, eozin darabok, amelyek a hazai és nemzetközi aukciókon is jól szerepelnek.

Előadó: Mireisz Viktória, műtárgyszakértő, BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.

12:40-13:40

Ebédszünet, networking

13:45-14:35

A kortárs műgyűjtés kulisszatitkai - három, a nemzetközi műtárgypiacon is aktív műgyűjtő beszélget a motivációkról, stratégiákról és döntési preferenciákról

A legtöbb magyar műgyűjtő megmarad a hazai művészet biztonságos akolmelegében. Nagy bátorság és felkészültség kell ahhoz, hogy eligazodjunk a nemzetközi art world dzsungelében. Rieder Gábor művészettörténész arról kérdezi a beszélgetésen részvevő gyűjtőket, Spengler Katalint, Vizi Attilát és Kuknyó Lajost, hogy milyen módon térképezték fel maguk számára a globális művészvilágot, milyen irányjelzőket és stratégiákat követnek, illetve milyen informális és formális csatornákon keresztül vásárolnak. 

Beszélgetés résztvevői:

Kuknyó Lajos építész

Spengler Katalin műgyűjtő

Vizi Attila közgazdász, alapító – Gittinger Pince

Moderátor:
Rieder Gábor művészettörténész

14:40-15:00

A műtárgyak ismerete, mint a befektetés alapja - Hogyan szerezzünk piacképest tudást műtárgyvásárlás előtt? 

A műtárgyak igazi kincsek, melyeknek komoly befektetési értékük lehet. Elsőre azonban sokan nem is tudják, hogyan fogjanak neki a vásárlásnak. Milyen szempontok szerint történik a műtárgyak értékének meghatározása, mire figyeljünk a műtárgy vásárlásakor és milyen hibákat követhetünk el, ha nem megfelelő a tájékozottságunk? A Becsüs Akadémia képzései biztos alapot adnak a műtárgyak világában való eligazodásban. Ezen az eladáson a legfontosabb gyakorlati tippeket vesszük sorra. 

Előadó: Fertőszögi Péter művészettörténész, művészeti igazgató, BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.

15:05-15:55

Az NFT-jelenség a műtárgypiacon - tények, tévhitek, megválaszolatlan kérdések és válaszok a műkereskedelem tokenizált szegmenséből

Bonyolult algoritmusok a blokkláncon, nem helyettesíthető tokenek, kriptovaluták és virtuális tulajdonjog – ezek a szavak ma már nem csak IT-zsargonok az informatikai részleg civilek számára felfoghatatlan pókhálójában, hanem gyakorlatilag bárki által könnyen hozzáférhető technológiákról van itt szó. De mégis hogyan forradalmasíthatja a műtárgypiacot az NFT, mik a buktatói az elképesztő népszerűségnek örvendő koncepciónak, és mit érdemes tudniuk a témában azoknak, akik csatlakozni szeretnének a művészet mostani felfogásait alapjaiban felforgatni készülő mozgalomhoz?

Beszélgetés résztvevői:

Ernszt András Munkácsy Mihály-díjas festőművész

Kacsuk Péter informatikus professzor, műgyűjtő

Tímár Krisztián galerista, Nick Galéria

Weiler Péter képzőművész


Moderátor:
Mohos Kristóf részvényelemző, Portfolio.hu

16:00-16:45

VIP Tárlatvezetés az Időgép c. kiállításon

16:50-18:00

VIP program és Italkóstoló

Mengyán vs. Szöllősi-Nagy - A művész és a gyűjtő dialógusa 

Mengyán András (1945) formatervező, Munkácsy Mihály-díjas festőművész munkái kiemelkedő hazai és nemzetközi magán és intézményi gyűjtemények részét képezik. Munkáiban arra keresi a választ, hogy hogyan lehetséges megérteni az egyidejűleg észlelt környezet sokrétűségét, minőségi változásait és aspektusait, vajon van-e valamilyen mód ennek az egyidejű észlelésnek a vizuális kifejezésére. Hamarosan megjelenik új monográfiája, valamint egyedülálló, nemzetközi érdeklődést is övező Formaelmélet tanulmánykötete.

Szöllősi-Nagy András (1949) fő kutatási területe a sztochasztikus hidrológiai rendszerek és a rekurzív előrejelző algoritmusok, valamint a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás hidrológiai hatásai. Műgyűjtő, az OSAS Nyílt Struktúrák Egyesület alelnöke, a konkrét művészet magyarországi nagykövete és támogatója. Gyűjteményében kiemelkedő nemzetközi és hazai művészektől szerepelnek festmények, grafikák, fotográfiák és szobrok. A magángyűjtemény hamarosan rangos állandó kiállítóhelyet kap Balatonfüreden, a MOMŰ-ben.

A geometrikus, a konkrét művészet kapcsolja össze a gyűjtőt, a tudóst és a művészt, a formaelmélet megalkotóját. Dialógusuk több évtizede tart a művészetről, a nemzetközi tapasztalatokról, a művészet és a tudomány kapcsolódásáról, gyűjtő és művész kapcsolatáról. Ebbe az izgalmas párbeszédbe most a közönség is betekintést kaphat.

Beszélgetés résztvevői:

Mengyán András Munkácsy Mihály-díjas képzőművész

Szöllősi-Nagy András hidrológus, egyetemi tanár, OSAS alelnök

bottom of page