top of page

PROGRAM 
2019

8:40-9:00

Érkezés, regisztráció, kávé, tea és frissítők

9:10-9:20

Köszöntők

Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapító-ügyvezetője
Bálint Attila, Ügyvezető igazgató FWR Private Banking, Vezérigazgató Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. 

9:20-9:50

Napjaink műtárgypiaca: művek, művészek, aukciók, árak, sztárok

Az előadás napjaink műkereskedelmébe nyújt betekintést, néhány, a területre jellemző ténnyel, történéssel és tendenciával illusztrálva. Megtudhatjuk például, hogy mekkora pénzek is forognak ma ezen a piacon, kik azok a művészek, akik a legtöbb bevételt „termelik”, illetve melyek a legdrágább tételek a legfontosabb műkereskedelmi kategóriákban. Mindeközben pedig azt is megnézhetjük, milyenek is azok a műalkotások, amelyekért ma a legtöbb pénzt hajlandók kifizetni a világban, illetve Magyarországon.

Előadó: Martos Gábor PhD, műkereskedelmi szakíró

9:55-10:45

Generációváltás a műtárgypiacon

Hogyan formálja a gyűjtők új generációja a műtárgypiacot? A kerekasztal beszélgetés azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy miben mások az új generációs gyűjtők és milyen tényezők motiválják őket vásárlás és gyűjtés során. Hogyan befolyásolja a digitalizáció és a social media a műkereskedelem hagyományos módjait? Hogyan reagálnak az aukciósházak az új igényekre, szemléletmódra? Azokat kérdezzük, akik maguk is második generációs tulajdonos-műkereskedőként aktívan részt vesznek és formálják a műtárgypiac átalakulását.

A beszélgetés résztvevői:
Kelen Anna művészettörténész, Virág Judit Galéria
Kieselbach Ákos művészettörténész, műkereskedő, Kieselbach Galéria
Kováts Dávid tulajdonos, Dobossy Aukciósház
Nagyházi Lőrinc tulajdonos, Nagyházi Galéria

Moderátor:
Serfőző Kriszta, kulturális szervező

10: 45-11:10

Kávészünet, Networking

11:15-11:45

Az adatok és elemzések fontossága a műtárgybefektetési döntésekben - A magyar aukciós piac kiadvány legfontosabb adatsorainak bemutatása

A hatékony döntéshozatalhoz ismernünk kell a műtárgyak árát. A műkereskedelemben a korábbi leütési árak adják a legerősebb fogódzót. A műtárgy.com harmadik alkalommal publikálja A magyar művészek aukciós piaca c. kiadványát, amely az általa gondozott 50 ezer leütési árból álló adatbázis legfontosabb kivonatát tartalmazza. Ebből mutatjuk be a legfontosabb adatsorokat: az 50 legdrágább nem élő magyar művész, a 20 legdrágább élő magyar művész aukciós rangsorát. Most először gyűjtöttük össze Sergey Glekov műtárgypiaci elemzővel a magyar fotográfusok aukciós eredményeit egy adatbázisban. Ez alapján felállítottuk a 20 legdrágább magyar fotográfus rangsorát, olyan nevekkel, akik nem csak a mi listánk elején vannak, hanem a nemzetközi műtárgypiac élmezőnyében is jelen vannak. Az előadás során bemutatjuk a magyar művészek műkereskedelmének jellegzetességeit, két magyar művész ár-elemzését, valamint azt, hogy ezek az adatok hogyan tudják segíteni a műtárgyvásárlási, befektetési döntéshozatalt.

Előadó: Kollmann Szilvia műtárgy.com alapító, ügyvezető

11:50- 12:40

Túl a festményeken - beszélgetés a műgyűjtés alternatív területeiről

Ha azt halljuk: műtárgy, többnyire automatikusan festményekre gondolunk s annyiban igazunk is van, hogy a műtárgypiac legnagyobb szeletét a festmények alkotják. Ám a paletta jóval szélesebb, s például a szobroknak, porcelánoknak, óráknak, ékszereknek, régi iratoknak, bélyegeknek, érméknek éppúgy megvannak a szenvedélyes gyűjtői és magasan képzett kereskedői, mint a festményeknek. Beszélgetésünk résztvevői olyan gyűjtők és műkereskedők, akik vallják, hogy „van élet a festményeken túl is”. Egyebek mellett szó lesz arról, mi keltette fel érdeklődésüket az adott műtárgykategória iránt, milyen sajátosságai, extra szépségei, esetenként extra nehézségei vannak gyűjtői területeiknek, mennyire bizonyulnak azok vonzónak befektetői szempontból, milyen trendeket tapasztalnak az általuk folyamatosan figyelt piacokon, hogyan látják gyűjteménygyarapításuk lehetőségeit és perspektíváit.  

Beszélgetés résztvevői:
Barabás Lajos műgyűjtő, pénzügyi tanácsadó
dr. Csonka Krisztián a Darabanth aukciósház irodavezetője
dr. Mádi László közgazdász, Főiskolai tanár
Szongoth Gergely óra, ékszer és drágakőszakértő becsüs, BÁV Rubin Ékszerbolt

Moderátor:
dr. Emőd Péter művészeti újságíró, műtárgypiaci szakértő

12:40-12:50

Könyvbemutató

Konok Tamás: Emlékkövek. Fejezetek egy önéletrajzból c. könyvének bemutatója
A kötetet bemutatja: Rudolf Anica az Új Művészet folyóirat vezető szerkesztője

12:50-12:55

Sorsolás a Tesla Élményvezetés jóvoltából

13:00-14:00

Ebédszünet, networking

Konok Tamás: Emlékkövek. Fejezetek egy önéletrajzból c. könyvvének dedikációja

14:05-14:35

Stratégiák a kortárs műgyűjtésre - körkép a kortárs művészet gyűjtésének motivációiról

Vizuális kíváncsiság, személyes kapcsolat a művészekkel, befektetés, társadalmi presztízs, forgolódás a művészeti életben, szellemi önmegvalósítás, családi és baráti példaadás, rejtett kreatív én kibontakoztatása, azonosulás az alkotások progresszív közéleti, társadalmi üzeneteivel, vagy éppen kilépés a racionális munkaközegből – megannyi motiváció a kortárs művészet gyűjtésére. A vetített előadás konkrét példák mentén tekinti át e hajtóerőket egy olyan megközelítésben, hogy a hiteles gyűjtő legyen legalább önmagával szemben őszinte a motivációit illetően, és hagyja az akár ellentmondó szempontokat is érvényesülni, mintsem abszolutizáljon egy fő elvet.

Előadó: Ébli Gábor esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatója

14:40-15:30

A gyűjtő, a galerista, a művész és az intézmény - kerekasztal beszélgetés a kortárs művészet sokszögében

A művész megalkotja a művet, a galéria és a múzeum kiállítja, a galéria eladja, a gyűjtő és a múzeum megveszi, gyűjteményébe illeszti. A közönség több ponton is bekapcsolódhat ebbe a folyamatba, de többnyire a már befutott, „megcsinált” művész alkotásaival találkozik. A kortárs művek sikere a művészeti világ hálózatában kovácsolódik, a művész, a galéria, az intézmények és a gyűjtők sokszögének szövevényes rendszerében. A műtárgyak sikerét és ennek vonzatában a kereskedelmi értékét a háttér hálózat működése határozza meg. Hogyan funkcionálnak a művészeti világ ezen szereplői a gyakorlatban, milyen kapcsolatok és érdekrendszerek fűzik össze őket?
 

Beszélgetés résztvevői:

Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum szakmai igazgatóhelyettese
László Géza ügyvezető igazgató, Netvestor Kft.
Ongjerth Dániel igazgató, INDA Galéria
Szűcs Attila festőművész
 

Moderátor:
Spengler Katalin műgyűjtő
 

15:45-16:30

VIP Tárlatvezetés a Mintázat és dekoráció c. kiállításon

16:30-18:00

VIP Borkóstoló a művészet és bor találkozásának jegyében a Vylyan Borból lett művészet jóvoltából

Meghívott vendég: Dragomán György író  és Szűcs Attila festőművész

Please reload

A műsorváltozás jogát fenntartjuk. 

bottom of page