top of page

PROGRAM
2023

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia műsorvezetője Nemes Anna,

Junior Prima díjas riporter, műsorvezető.

8:40-9:00

9:05-9:20

Érkezés, regisztráció, kávé, tea, frissítők

Köszöntők

Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapító-ügyvezetője

Pleschinger Gyula, az MBH Bank Private Banking igazgatója

9:25-9:55

A legdrágább magyar művészek aukciós teljesítménye – A magyar művészek aukciós piaca kiadvány legfontosabb számai, amelyek segítik a műtárgybefektetési döntéshozatalt

Amennyiben a műtárgyvásárlásnál a befektetési szempont is előtérbe kerül, márpedig ez gyakran előfordul, a likviditási kérdéseket is meg kell vizsgálni, vagyis azt, hogy egy műtárgyat hogyan és mennyiért tudunk majd újra értékesíteni. Ezt már az ún. másodlagos piacon tudjuk megtenni, amelynek a legfontosabb csatornája az aukciós értékesítés. Az aukciók eredményei legtöbbször nyilvánosak, ezért hozzáférhetőek a leütési árak, és az ezekből kinyert elemzések jól mutatják az adott művész múltbeli teljesítményét és a várható trendeket is. A magyar művészek aukciós piaca c. kiadvány mögött egy közel hatvanezer aukciós leütési tételből álló adatbázist gondoz a műtárgy.com. Ezekből jól látható (és értelmezhető) a műtárgypiac alakulása, a legnagyobb forgalmat elért művészek rangsorai.

Ezeket a számokat, ábrákat és trendeket ismertetjük az előadásban, valamint a legfontosabb rangsorokat:

  • a Top 50 legdrágább nem élő magyar művész rangsorát,

  • Top 25 legdrágább, 2000 óta elhunyt magyar művész rangsorát,

  • a Top 25 legdrágább élő művész rangsorát.

Előadó: Kollmann Szilvia közgazdász-művészettörténész,

a műtárgy.com alapító-ügyvezetője, az Art Advisory Budapest vezetője

10:00-10:30

Miért és hogyan érdemes ékszerbe, drágakőbe fektetni?

Az ékszer- és drágakőbefektetésekről általában kevés szó esik.

Ez a fajta befektetés más, mint a műtárgy-, vagy festménybefektetés, mert egyrészt a drágakövek, és az ékszerek ára világpiaci árakhoz kötődik, másrészt használati értékük is van. Előbbi nagy előnye, hogy az értékük kiszámítható, a befektetés jobban tervezhető és közben még hordani is lehet az ékszereket.

Lényeges szempont, hogy a jó befektetés szakismereteket igényel, mert sok a hamisítvány. Az előadás során példákon keresztül lehet megismerkedni e speciális terület előnyeivel és esetleges veszélyeivel.

Előadó: dr. Takács József geológus-mineralógus, drágakőszakértő, ötvösmester, a V-Pearl Oktatási Központ alapítója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatója 

10:35-11:00

11:05-12:05

12:10-12:45

Kávészünet, networking

A magángyűjtemények és a vállalati gyűjtemények létrehozásának és gyarapításának motivációi

 

A műtárgyakvizíció során ugyanolyan körültekintéssel kell eljárni, bárhová is kerül az alkotás. Eredetiség, értékállóság, megtérülés – elengedhetetlen ezen szempontok vizsgálata. Ám míg a magángyűjtők esetében erős szerepet kap az önkifejezés, akarva, akaratlan rányomja egy kollekcióra a gyűjtő személyisége a bélyegét, addig a céges kollekcióknál ez a személyesség nem megengedhető. A panelbeszélgetés meghívott vendégeivel körbejárjuk, miben hasonlít és miben különbözik a műgyűjtés privát és corporate műfaja. Mik lehetnek a magángyűjtemények és a vállalati gyűjtemények létrehozásának és gyarapításának motivációi? A művészeti kollekció építése lehetőséget nyújt arra is, hogy a magánszemélyek és a cégek felhangosítsák a művészek által megfogalmazott aktuális társadalmi, környezeti és egzisztenciális gondolatokat. Mit jelen a társadalmi felelősségvállalás a műgyűjtés területén? Milyen szerepet töltenek be a magán, illetve céges gyűjtemények a művészeti élet ökoszisztémájában?

Beszélgetés résztvevői:

Dudás Ildikó, a Kempinski Hotel PR-igazgatója

Hamvai Kinga, az MNB által életre hívott kortárs gyűjteményt gondozó MNB Arts and Culture divízió vezetője

Horn Péter műgyűjtő, vezérigazgató - B.Braun Magyarország

Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria alapítója és igazgatója,

a F.E.A.G.A. (Európai Galériák Szövetsége) alelnöke

Szabó András, a Resonator Kft. alapító ügyvezetője, műgyűjtő,

a ResoArt Alapítvány alapítója

Moderátor:

Einspach Gábor, Einspach Fine Art & Photography

 

Vasarely regényes évszázada - Könyvbemutató Pierre Vasarely személyes történeteivel

Az op art és kinetizmus atyjaként világhírűvé vált vizionárius mester, a pécsi születésű Victor Vasarely életének, családjának és iskolateremtő életművének történetét egyetlen unokája, Pierre Vasarely írta meg személyes emlékeit beleszőve. A Vasarely regényes évszázada című kötet a Fondation Vasarely 50. évfordulójának évében, 2022-ben jelent meg magyarul. A szerzőt, aki jelenleg is a Fondation Vasarely elnöke, Kárpáti Katalin, a kötet szaklektora köszönti, bemutatva a művészettörténeti családregényt a konferencia résztvevői számára.

Bevezető: Kárpáti Katalin muzeológus

Előadó: Pierre Vasarely tiszteletbeli konzul, a Fondation Vaserely elnöke

Az előadás francia nyelvű, magyar szinkrontolmácsolás elérhető. 

12:50-14:00

Ebédszünet, networking

A Vasarely regényes évszázada c. könyvet dedikálja Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke

14:05-14:55

A magángyűjtők és a múzeumok együttműködése

A kerekasztalbeszélgetés során a magángyűjtők, magángyűjtemények és a közgyűjtemények kapcsolatát elemzik majd a résztvevők. Szó esik majd a múzeumi kölcsönzések gyakorlati vetületein át a privát és az állami szektor összetettebb együttműködési lehetőségeiről. A panelbeszélgetés alatt körbejárjuk a múzeumok baráti köreit és ezek hasznát, illetve az olyan úttörő kezdeményezéseket is, mint a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Kortárs Gyűjteményének Támogatói Köre, ami a nyugat-európai intézményekben működő akvizíciós bizottságok működését elsők között honosítja meg Közép-Kelet Európában. A beszélgetés kerete módot ad majd a reflexióra is a magánmúzeumok alapításának lehetőségeiről, és a magángyűjtemények hosszútávú sorsáról, valamint intézményesülési lehetőségeiről.

Beszélgetés résztvevői: 

Pados Gábor, az acb Galéria és az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosa

Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főosztályvezetője

Spengler Katalin műgyűjtő

Szipőcs Krisztina, a Ludwig Múzeum szakmai igazgatóhelyettese

Moderátor: 

Fenyvesi Áron, az acb Galéria főkurátora

15:00-15:30

A műtárgyvásárlás és műtárgyértékesítés adózási kérdései

A hétköznapok rutinszerű ügyletei során könnyen elfeledkezhetünk arról, hogy bizonyos ügyletek után adóznunk is kell. Kifejezetten igaz ez a műtárgyakkal kapcsolatos tranzakciókra, amelyek sokszor magas értékeket hordoznak. Műtárgyat örököltünk? Esetleg az üzleti partnerünk megajándékozott bennünket egy műalkotással? Megválnánk régen őrzött festményeinktől? Előadásunkban igyekszünk átfogó képet adni a legfontosabb műtárgyakat érintő adózási kérdésekről, vagyis melyek azok a szempontok, amelyeket érdemes észben tartani műtárgyak szerzése vagy értékesítése során.

Előadó: Radnai Károly ügyvezető partner, Andersen Magyarország

15:35-16:25

Innovációk és új technológiák a műkereskedelemben, műértés az AI árnyékában

Az új technológiák megjelenésével, illetve a mesterséges intelligencia fejlődésével járó változásokat már most érezzük a kreatív ipar minden területén, de vajon hogyan reagál majd a műkereskedelmi szakma az új kihívásokra? Kerekasztalbeszélgetésünk során a résztvevőkkel a technológia és a kereskedelem viszonyát széleskörűen értelmezzük, az online aukciótól az augmented reality-ben szerzett tapasztalatokig. 

Hogyan változnak az értékesítési csatornák, mik a tapasztalatok az online jelenlétről? Hogyan változik a műértés, amikor a képalkotó technológiák mindent tudnak szimulálni? Milyen szerep marad az embernek az alkotásban és a művészeti piacon? A tőzsdei kereskedelmet már átveszi az AI, mi történik, ha a műkereskedelemben is a programozható racionalitás lesz a domináns irány?

A műgyűjtés mely területein lehet segítségünkre a mesterséges intelligencia vagy más innovációk és mik a korlátai, veszélyei ezeknek?

Beszélgetés résztvevői: 

Faragó Balázs, alapító, CEO, Walters Cube

Kieselbach Ákos művészettörténész, műkereskedő, Kieselbach Galéria

Starcz Ákos vezérigazgató, Index

Szauder Dávid AI művész, kurátor

Moderátor:

Weiler Péter képzőművész

16:30-17:40

VIP Program

Tárlatvezetés a Ludwig Múzeum A cukiság faktor c. kiállításán, ezt követően "Behind the scenes" raktárlátogatás

A múzeum legújabb időszaki kiállítása a kortárs képzőművészetben jelenlévő, aktuális és egyre nagyobb szakmai érdeklődést kiváltó jelenség, a cukiság (cuteness) témáját járja körül. A kiállítás azt vizsgálja, hogy milyen módon emelték be az egyes alkotók saját művészeti gyakorlatukba a cukiságfaktort, vagyis milyen elméletekre támaszkodtak, és milyen formai vagy hangulati reprezentációt választottak a közvetíteni kívánt üzenet megfogalmazásához.

Tárlatvezetést tartja: Jan Elantkowski és Maj Ajna, a kiállítás kurátorai

A program második felében egy "backstage" séta során a restaurátorműhely és a műtárgyraktárak eddig elzárt ajtajai tárulnak fel a látogatók előtt, bepillantást engedve a múzeum kulisszái mögé.

 

Raktárlátogatást tartja: Mátyás Viktória, a múzeum restaurátora

17:40-18:00

VIP Program

Italkóstoló az Opera Gin jóvoltából

A programváltozás jogát fenntartjuk.

A helyszínen parkolásra a Müpa mélygarázsában van lehetőség, térítés ellenében. 

bottom of page